Korrekció vagy teljes kárhozat?

Dátum: 2018-01-17

A Bitcoin körül kialakult tavalyi őrület hatására a legnagyobb digitális valuták árfolyama is meredeken emelkedett. Jelenleg több mint ezer kriptopénz van forgalomban és egyre több állam és nagyobb pénzügyi intézet tervez bevezetni saját valutát. Izraelen és Oroszországon kívül még Venezuela is saját pénzt szeretne készíteni. (Petro) Annak fényében, hogy ez az ország jelenleg is a csőd szélén áll a kriptopénzének a sorsa erőteljesen megkérdőjelezhető. Hiába van mögötte az ország teljes olajtartaléka az csak részben fedezi az adósságállományát. Mindenesetre a bányászok már itt is készen állnak a termelésre és izgatottan várják mikortól állhatnak neki.

Ebben a témában úttörőnek számító Bitcoin mára már elavultnak számít, piaci kapitalizációját tekintve mégis a legnagyobb, megelőzve kihívóit, mint az Ethereum és a Ripple. Utóbbiak másodpercenként sokkal több tranzakciót képesek lebonyolítani és sokkal jobban nyomonkövethetőek. 

A piac most jutott el odáig, hogy szabályokat kell lefektetni, az utóbbi időszakban főleg Dél-Kórea és Kína bolygatta meg az árfolyamokat.  Utóbbi azért is fontos szereplő, mert a Bitcoin bányák termélésének jelentős része ebben az országban zajlik, lakosai pedig nagyjából a teljes kereskedés 20%-át bonyolítják le. Mindez persze anoním módon megy végbe, ezért is éri sok támadás, hiszen így könnyedén képesek a fekete gazdaság szereplői is értéket cserélni, nyomonkövethetetlenül.  

A szabályozás elkerülhetetlen és hosszútávon hasznos is lesz, feltételezések és nem egyértelmű bizonyítékok szerint Észak-Kórea is sok coint halmozhatott fel, amit az ország nukleáris projectjeinek finanszírozására tud használni illetve üzemeltetheti a "hacker-irodáit".  Korábban az ISIS is részben ebből finanszírozta terrorista akcióit, így bizonyos szinten vér kötődik ehhez a rendszerhez.

Ha a tranzakciók nem névtelenül zajlanak az egész rendszer nyomonkövethető lesz, a bányászattól a felhasználásig.

 

A kérdés az, meddig esik az árfolyam, lesz-e megállás vagy az egész iparág megy a süllyesztőbe?

Szerintünk erről szó sincs, egy elég erős korrekció zajlik a piacon, a sok túlértékelt kriptopénz értéke lecsökken, jó beszállóként az új vevőknek. Korábban nyilatkozott az Ethereum társalapítója is, aki nemrég eladta teljes ETH készletét, figyelmeztetve a mostani eseményekre:

  • Charles Hoskinson, az Ethereum egyik alapítója szerint egyszerűen túl sok olyan kriptodevizát dobnak piacra, amelyek mögött nincsenek erős fundamentumok, nem elég kiforrott a technológia, amit alkalmaznak, vagy egyszerűen csak nem realisztikus projektek, amik idővel elbuknak majd.

Az összeomlás meg is érkezett, maga az ETH -is  1300 USD-ről egészen 850 USD-ig ment (a cikk írásakor 2018.01.17  13:00), komoly fejtörést okozva a bányászoknak és befektetőknek. Tavaly szeptembertől a videókártyák ára hatalmasat ugrott, hiszen a kereslet megnövekedett, igazi modernkori "aranyláz" vette kezdetét. Az árfolyam emelkedésével többféle coint is lehetett már otthon nyereségesen termelni, ami a munkabérből élőknek is egyszerű, kézzel fogható kereset. A csökkenő érték miatt viszont ez most veszélybe került, ha így folytatódik hamarosan magasabb áramszámla lehet, mint a megtermelt érték. Aki termel annak el kell gondolkozni, hogy folytassa és bízzon a jobb piaci környezetben, vagy várjon amíg ismét megfelelő árfolyam lesz.

Személy szerint én nem vonnék le messzemenő következtetést, érdemes lehet még akkor is folytatni, ha jelenleg most nem is éri meg, a megtermelt érméket később magas árfolyamon értékesítve még szép pénzeket lehet megtakarítani. Gyakran a tőzsdéken is vannak negatív hullámok, korrekciók vagy válságok, ettől függetlenül nem lehet azt mondani, hogy nem érdemes foglalkozni velük.  A kriptopénzek bányászatában, kereskedésében nagy kockázat van, olyan pénzt ami a mindennapi életvitelünkhöz kell, ne kockáztassunk!

Az utóbbi időben szinte a semmiből felbukkanó Ripple egy másféle módszerrel működik, maga az alkotó hozott létre blockokat, ami véges számú, ezt megvásárolva lehet tranzakciókat lebonyolítani. A kezdeményezés mögé már több nagyobb bank is beállt, ami nemrég pár hét alatt többszáz %-os emelkedést hozott, majd a napokban hatalmas zuhanást. Azoknak akik árfolyamnyereségre utaznak és nem akarnak termeléssel foglalkozni ez jó beszálló lehet, amennyiben túléli.

Alapvetően kétféle tábor van, az első szerint ez a jövő és aki most beszáll szép hozamokat tud elérni, a másik csoport ennél szkeptikusabb, szerintük ez a kriptopénzek vége.

A döntést mindenkinek magának kell meghoznia. 


 

 

További híreink
2018. január 24.

Hagyd az agyalást, a kész weboldal kinézetek csak rád várnak!

Weboldalt akarsz készíttetni vagy a meglévőt felturbózni? Szerencséd van, mostmár nem kell agyalnod az oldalad felépítésén vagy megkérni egy ezzel foglalkozó szakembert, hogy készítse el álmaid oldalának design-ját.Weboldalt akarsz készíttetni vagy a meglévőt felturbózni? Szerencséd van, mostmár nem kell agyalnod az oldalad felépítésén vagy megkérni egy ezzel foglalkozó szakembert, hogy készítse el álmaid oldalának design-ját.

Tovább olvasom
2018. január 17.

Korrekció vagy teljes kárhozat?

A tavalyi évben szinte töretlenül meneteltek előre a kriptopénzek, ám az idén ez megtorpanni látszik.  Mik ennek az okai? Vajon véget ér a szárnyalás és mégsem ez a jövő? Cikkünkben ezt fogjuk boncolgatni az elérhető információink alapján.

Tovább olvasom
2014. április 4.

A nagyok is hibáznak – Apple

Mindig, minden körülmények között előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe, amit minél gyorsabban meg kell oldani. Egy-egy hiba okozója lehet a véletlen, a figyelmetlenség, de akár a szándék is. Nem mindegy azonban, hogy a nagy nemzetközi vállalatok hogyan kommunikálják és oldják meg a nagy „bakikat”.

Tovább olvasom